Ekogas bygger
produktion, distribution
och en grönare framtid.


Aktuellt

Här hittar du pressmeddelanden och nyheter rörande Ekogas eller ämnen som vi själva tycker är intressanta.


2018

Ministerbesök på Forsbacka biogasanläggning
2018-06-11

Biogasanläggningen i Forsbacka lockade under förra veckan till sig miljöminister Karolina Skog och migrationsminister Helen Fritzon. Båda konstaterade att biogasanläggningen är viktig för regionen och för att nå uppsatta mål om fossilfria resor och transporter år 2030.

Minister besök i Forsbacka

Under förra veckan fick Jonas Hellström med kollegor på Gästrike Ekogas möjlighet att visa upp regionens stora satsning på biogas för både miljöministern och migrationsministern. Under besöket diskuterade de utmaningar på marknaden med utländsk subventionerad biogas och det kommande produktionsstödet för biogasproducenter i Sverige. För Ekogas del påtalades vikten av att skapa en marknad genom att ställa krav på biogas i upphandlingar.

”Den pågående stadsbussupphandlingen kan vara avgörande för biogasanläggningens framtid”, förklarar Jonas Hellström, VD på Gästrike Ekogas.

Förutom intressanta diskussioner fick ministrarna även en rundvisning på anläggningen. De fick både se, känna doften av och veta mer om regionens unika anläggning som gör biogas och biogödsel av hushållens matavfall.

Ministrarna var mycket positiva till det arbete som pågår i Forsbacka.

”Ni gör ett viktigt och bra jobb och bidrar till att skapa en cirkulär ekonomi”, uttryckte miljöminister Karolina Skog under diskussionerna.

Med på besöket var även regionråden Karin Jansson, ordförande Hållbarhetsnämnden och Jan Lahenkorva, vice ordförande Hållbarhetsnämnden. Utöver Jonas Hellström representerades Gästrike Ekogas även av Tomas Engelmark, ordförande i styrelsen och Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike återvinnare.

Om biogasanläggningen

Gästrike Ekogas är ett bolag som ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi. Med målet att öka biogasproduktionen i regionen med 400 % beslutade man att bygga en biogasanläggning i Forsbacka. Anläggningen blev klar hösten 2017 och har tillstånd att röta upp till 30.000 ton organiskt avfall per år och kan producera 2,7 miljoner normalkubikmeter. Det motsvarar drivmedel för ca 2300 personbilar som kör 1500 mil per år. En koldioxidminskning med 4 400 000 kg per år.


2017

Biogasmacken i Forsbacka i drift
2017-08-31

Från augusti månad är biogasmacken i Forsbacka i drift med möjlighet att tanka biogas. Den nya biogasmacken hittar du på Stentorpsvägen 85 i Forsbacka

Distributionsansvarig Ekogas AB
2017-07-05

Gillar du att arbeta produktionsnära och självständigt i en roll som kräver både övergripande strategisk planering och operativt arbete? Då har vi jobbet för dig!

Gästrike Ekogas är idag i ett expansivt läge. En helt ny regional biogasanläggning i Forsbacka är under driftsättning som väntas gå i full produktion under hösten 2017. Vi söker därför dig som tar det operativa ansvaret för och optimerar logistik och avsättning till bolagets tankstationer och kunder.

Arbetsbeskrivning

Tillsammans med VD och produktionsansvarig kommer du ha en utåtriktad roll för bolaget och informera intressenter om fördelarna med det drivmedel vi producerar och säljer.

Övriga arbetsuppgifter som ingår i jobbet är:
• Ta fram och verkställa marknadsplan för ansvarsområdet fordonsgas.
• Säkerställa logistik och att leveranser fungerar ut till våra kunder.
• Ombesörja att fordonsgasen har rätt kvalitet
• Agera kontaktperson mot myndigheter och tillsynsorgan.
• Implementera egenkontrollprogram för bl a tankstationer.
• Följa upp funktion och tillgänglighet och delta i projekt för nyanläggning och utbyggnad.
• Arbeta med kundvård och kundhantering av våra fordonsgaskunder.
• Ansvara för att anläggningarna uppfyller gällande tillstånd och krav.

Du blir anställd av Gästrike återvinnare men är stationerad på Gästrike Ekogas.

Kvalifikationer

Det här är ett spännande och utvecklande jobb för dig som har lägst eftergymnasieutbildning med inriktning energi, miljö eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Det är meriterande om du har kunskap inom energigas eller annan teknisk eller kemisk process.

Självklart har du ett genuint intresse för teknik och tar ett stort ansvar för ditt arbete. Du är prestigelös, resultatorienterad, flexibel, självgående och drar dig inte för att ta egna initiativ. Du trivs på en arbetsplats där det händer mycket och ingen dag är den andra lik.

Det är bra om du har praktisk erfarenhet inom produktions-/logistikplanering, kundansvar, försäljning/marknad eller projektledning.

För att lyckas i rollen krävs en skicklig administratör med mycket god planeringsförmåga och intresse för att samarbeta och skapa goda kundrelationer. Vi ser också att du är bra på att kommunicera på både svenska och engelska i tal och skrift vid kontakter med externa och interna mottagare. B-körkort krävs för jobbet.

Känner du igen dig i denna beskrivning så är du varmt välkommen att söka dig till ett härligt gäng av kompetenta och engagerade medarbetare som arbetar tillsammans för en grönare framtid.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning, med 6 månaders provanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Arbetstid: Dagtid

Lön

Löneform: Månadslön
Ange löneanspråk i din ansökan

Kontakt

Jonas Hellström
VD Ekogas AB
Tel: 026-17 73 75
Mail: jonas.hellstrom@gastrikeatervinnare.se

Ansökan

Ansökan senast: 2017-08-21
Skicka din ansökan till: info@gastrikeatervinnare.se och ange ”Distributionsansvarig Ekogas AB” i ämnesfältet.

Till bemannings- rekryteringsföretag och försäljare

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Underhåll pågår
2017-06-27

En av våra högtryckskompressorer är för närvarande inskickad för årlig service och underhåll. Det innebär att det kan ta längre tid att tanka, framförallt om det många som tankar ungefär samtidigt. Underhållsarbetet beräknas pågå cirka 1-2 veckor.

​Nu brinner facklan på biogasanläggningen i Forsbacka
2017-06-08 Biogasanläggningen i Forsbacka

Driftsättningen fortgår på Forsbacka biogasanläggning och resultaten är goda både vad det gäller gasproduktion och gasrening.

- Vi har fått godkänt från Gästrike Räddningstjänst att starta produktionen och den brinnande facklan visar att produktionen av rågas äntligen är igång och fungerar som den ska, berättar Jonas Hellström VD på Gästrike Ekogas.

Under sommaren kommer optimering och provdrift genomföras och snart kan kunderna tanka gas även från Forsbacka. Från den dagen erbjuds alla kunder 100 % biogas. Det är bra för både plånboken och miljön. Inom kort kommer det också gå att tanka sina biogasbilar på biogasanläggningen i Forsbacka där en ny tankstation är under byggnation.


Planerat underhållsarbete
2017-05-29

Information till tisdag 30 maj ca kl. 00:30 – 01:00

Vår tjänsteleverantör för korttransaktioner kommer natten mellan måndagen den 29 maj och tisdagen den 30 maj, strax efter klockan 00:30, att utföra ett planerat underhållsarbete i sin servermiljö för korttransaktioner.

Detta innebär att det blir ett kortare avbrott (max 30 minuter) i kommunikationen mellan terminalerna och vår tjänsteleverantör.

Under tiden som underhållsarbetet pågår kommer det inte att gå att tanka.


Första provleverans av flytande biogas
2017-05-11 Ekogas

Som ett första steg till att fasa ut naturgasen i vår fordonsgas så har vi nu tagit in en leverans av flytande biogas Till vår tankstation. Med Forsbacka biogasanläggning i drift så kommer vi att vara självförsörjande på biogas, men med LBG i våran back-upp så kan vi garantera biogas även vid ev. driftstörning i produktionen. Gasen kunde lossas utan några problem och nästa steg blir att se över möjligheterna för ytterligare leveranser. Vi ser även ett visst intresse för tankning av LBG vilket skulle kunna vara intressant tung trafik, vår anläggning Är förbered för den installation.

LBG står för Liquefied Bio Gas. Biogas i flytande form gör det möjligt att transportera mer energi per volymenhet till förbrukare i regioner där distributionssystem i form av gasledningar saknas., t ex med tankbilar. När gasen kyls ner till -162°C övergår den från gas till vätska och volymen minskar ca 600 gånger. Vätskan kan sedan förångas och användas som biogas.

Inom några år så räknar vi med att vi ska få avsättning på den gas vi producerar och förhoppningen är då att vi ska kunna Stötta upp med LBG för att fortsätta bygga marknad tills vi kan motivera ytterligare en produktionsanläggning i regionen.Substrat- och biogödselansvarig
2017-01-10

En chans att vara med ifrån start av ny anläggning.

Gästrike Ekogas är i ett expansivt läge och investerar nu en större regional biogasanläggning som tas i drift våren 2017. Vi söker därför dig som tar det operativa ansvaret för samt optimerar substratförsörjning (matavfall, fettslam etc.) och avsättningen av biogödsel (biprodukt) vid anläggningen. Du tar fram och verkställer en marknadsplan för ansvarsområdena och säkerställer att volymavtal finns och att åtaganden följs. Du erbjuds en tjänst där du får möjlighet att arbeta produktionsnära, självständigt och brett i en roll som kräver både övergripande strategisk planering och mer operativt arbete beroende på årstid.

Du blir anställd av Gästrike Återvinnare men kommer första åren arbeta för Ekogas. Då bolaget är under uppbyggnad är det framför allt viktigt att du som person är resultatorienterad, flexibel och prestigelös. För att lyckas i rollen krävs en skicklig administratör med mycket god planeringsförmåga i kombination med intresse för att samarbeta och att skapa goda kundrelationer.

Läs mer via: www.balkefors-ponsiluoma.se och ansök senast 29 januari 2017.
2016

El- /drifttekniker biogas
2016-11-07

Gästrike Ekogas är i ett expansivt läge och är nu redo för nya satsningar. En helt ny regional biogasanläggning ska byggas för att tas i drift under sommaren 2017 och ännu en tankstation i Gävle planeras. Detta medför behov av drifttekniker på plats i Forsbacka där den nya anläggningen byggs. Som en av sammanlagt fyra drifttekniker kommer du tillsammans med övriga kollegor att vara med och bygga upp och därefter säkerställa Ekogas framtida drift och utveckling. Tillsammans ansvarar ni för underhållet av biogasanläggningar, tankstationer samt LBG/LNG-backup.

Dina arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill jobba med dagliga driftteknikeruppgifter inom verksamhetsområdet men också vara med och ta ansvar för det el-tekniska arbetet inom bolaget. Arbetsuppgifter som instrumentkalibrering, isolationsprovning, loop check och felsökning i elektriska anläggningar tillhör vardagen. Den dagliga driften innefattar övervakning, larmbevakning, avfallshantering, förebyggande underhåll, tillse att produktionsplaner följs, utföra reparationer av utrustning och tekniska system samt övrigt förekommande arbetsuppgifter. Som drifttekniker kommer du ha att ha beredskap en gång i månaden, då har du ansvaret för hela processen även utanför kontorstid. Vi har därför som krav att du ska kunna inställa dig i Forsbacka och Gävle tätort inom 60 minuter.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad kraft/eltekniker eller har likvärdig kompetens. Erfarenhet från el och automation inom processindustri är meriterande. Erfarenhet från LEAN production eller TPM är meriterande. Du behärskar svenska obehindrat och gärna även engelska i både tal och skrift.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är en duktig problemlösare och vill vara delaktig i en verksamhet som är under stark utveckling. Du ska ha förmåga att sätta dig in i tekniska manualer och omformulera det till checklistor och rutiner. Som person ska du vara självgående och ansvarsfull samt ha förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Vidare ska du vara lösningsorienterad, ha en förmåga till att strukturera ditt arbete samt kunna hantera stressade situationer.

Om Gästrike Ekogas AB

Gästrike Ekogas verkar på en regional marknad och producerar samt säljer fordonsgas till busstrafik, företags- och publika fordon. Huvuddelen av den gas som bolaget säljer produceras från biogas från Duvbackens reningsverk. Bolaget driver även en komposteringsanläggning för matavfall som nu byggs om till en regional biogasanläggning. Bolaget ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi och man har sin anställning hos Gästrike återvinnare.

Körkortskrav

B

Arbetstider och omfattning

Tillsvidare
Heltid

Upplysningar om tjänsten lämnas av: Drift & Uh ansvarig Mattias Morén, 070-084 81 02 VD Jonas Hellström, 026-17 73 75

Sista ansökningsdag:

27 November 2016. Skicka din ansökan till info@gastrikeatervinnare.seProcess-/drifttekniker biogas
2016-11-07

Gästrike Ekogas är i ett expansivt läge och är nu redo för nya satsningar. En helt ny regional biogasanläggning är under byggnation för att tas i drift under våren 2017. Bolaget planerar även att bygga en tankstation i Gävle. Detta medför behov av en organisation med drifttekniker på plats i Forsbacka där den nya anläggningen byggs. Som en av sammanlagt fyra drifttekniker kommer du tillsammans med övriga kollegor att vara med och bygga upp och därefter säkerställa Ekogas framtida drift och utveckling. Tillsammans ansvarar ni för underhållet av bolagets biogasanläggningar, tankstationer samt LBG/LNG-backup.

Dina arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill jobba med dagliga driftteknikeruppgifter inom verksamhetsområdet men också vara med och ta ansvar för de biologiska och kemiska processerna inom bolaget. Arbetsuppgifter som provtagning, labbtester och analyser och utvärdering av våra processer hör till vardagen. Den dagliga driften innefattar övervakning, larmbevakning, avfallshantering, förebyggande underhåll, tillse att produktionsplaner följs, utföra reparationer av utrustning och tekniska system samt övrigt förekommande arbetsuppgifter. Som drifttekniker kommer du ha att ha beredskap en gång i månaden, då har du ansvaret för hela processen även utanför kontorstid. Vi har därför som krav att du ska kunna inställa dig i Forsbacka och Gävle tätort inom 60 minuter.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad inom process/labb eller har likvärdig kompetens. Erfarenhet från drift av anläggning för biologisk behandling alternativt processindustri är meriterande. Erfarenhet från LEAN production eller TPM är meriterande. Du behärskar svenska obehindrat och gärna även engelska i både tal och skrift.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är en duktig problemlösare och vill vara delaktig i en verksamhet som är under stark utveckling. Du ska ha förmåga att sätta dig in i tekniska manualer och omformulera det till checklistor och rutiner. Som person ska du vara självgående och ansvarsfull samt ha förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Vidare ska du vara lösningsorienterad, ha en förmåga till att strukturera ditt arbete samt kunna hantera stressade situationer.

Om Gästrike Ekogas AB

Gästrike Ekogas verkar på en regional marknad och producerar samt säljer fordonsgas till busstrafik, företags- och publika fordon. Huvuddelen av den gas som bolaget säljer produceras från biogas från Duvbackens reningsverk. Bolaget driver även en komposteringsanläggning för matavfall som nu byggs om till en regional biogasanläggning. Bolaget ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi och man har sin anställning hos Gästrike återvinnare.

Körkortskrav

B

Arbetstider och omfattning

Tillsvidare
Heltid

Upplysningar om tjänsten lämnas av: Drift & Uh ansvarig Mattias Morén, 070-084 81 02 VD Jonas Hellström, 026-17 73 75

Sista ansökningsdag:

27 November 2016. Skicka din ansökan till info@gastrikeatervinnare.seVD med fossilfri region i sikte
2016-09-12 Ny VD

Med en egen driftorganisation på plats i Forsbacka expanderar Ekogas tillsammans med nya VD:n Jonas Hellström.

Bygget av Ekogas nya biogasanläggning har påbörjats och ännu en tankstation i Gävle planeras. Med en ny VD på plats i Forsbacka bygger Ekogas den organisation som krävs för att kunna ta en helt ny anläggning i drift.

”Det är hedrande att få bli del av regionens arbete för en fossiloberoende fordonsflotta. En både intressant och spännande utmaning att ta sig an", berättare Jonas Hellström om sin nya tjänst.

Jonas har många års erfarenhet inom biogasbranschen där han har arbetat med processoptimering, driftsättning och rekrytering. Närmast kommer Jonas från ett uppdrag på en biogasanläggning söder om Stockholm.

”Det är väldigt glädjande att vi har kommit så här långt i arbetet. Med Jonas Hellström på plats är vi ytterligare ett steg närmare en färdig biogasanläggning", säger en nöjd Håkan Jönsson, tidigare VD på Gästrike Ekogas.

Jonas kommer ägna sin första tid med att sätta sig in i verksamheten och pågående projekt.

Första spadtaget som möjliggör fler biogasbussar
2016-06-13 Biogasbussar

Onsdagen den 8 juni tog Gästrike Ekogas det första spadtaget på den nya biogasanläggningen i Forsbacka, Forsbacka Biogas. En biogasanläggning som ska möjliggöra en renare stadsmiljö med hjälp av det matavfall som samlas in från hushållen runt om i regionen.

Gästrike Ekogas styrelse samlades onsdagen den 8 juni för att ta det första spadtaget till regionens framtida biogasanläggning som enligt plan ska stå klar våren 2017. Anläggningen kommer öka den lokalt producerade biogasen med 400%.

”Den här biogasanläggningen gör att de 15 biogasbussar vi har idag kommer bli helt fossilfria. Den möjliggör faktiskt så mycket som en tredubbling av biogasbussar i framtiden hos oss på X-trafik till sammanlagt 50-60 st”, säger Andreas Eriksson, Trafikutvecklingschef på X-trafik.

Till sin hjälp kommer Gästrike Ekogas ha allt det matavfall som samlas in från hushållen

”Varje kg matavfall som samlas in ersätter 0,15 liter bensin/diesel. Det innebär att det är alla vi tillsammans som hjälps åt för att skapa en renare stadsmiljö åt oss själva.” säger Gästrike återvinnares förbundsdirektör Thomas Nylund.

Under själva byggtiden kommer allt matavfall transporteras för biologisk behandling till Tekniska verken i Linköpings biogasanläggning.

För vidare information kontakta:

Jonas I Stenfelt
Verksamhetsansvarig
0708 23 31 62
jonas.stenfelt@gavle.se

Gävle får en ny regional biogasanläggning
2016-05-17

Med en ny anläggning i Forsbacka kommer den lokalt producerade biogasen öka med 400 %.

Gästrike Ekogas har sedan start 2010 haft en långsiktig plan att utveckla en regional biogasproduktion. Nu är såväl tillstånd och viktiga delar i upphandling klara och byggnation påbörjas redan under sommaren av Forsbacka Biogas, den nya biogasanläggningen på Forsbacka deponiområde.

”I biogasanläggningen kommer vi omvandla energi från matavfall till ett fordonsbränsle och biogödsel. Genom detta sluter vi ett kretslopp samtidigt som vi kan ersätta bensin och diesel med en miljövänlig biogas och lantbruket får tillgång till ett KRAV-märkt biogödsel”, säger Håkan Jönsson, VD Gästrike Ekogas AB.

Forsbacka Biogas, som kommer att driftsättas september 2017, har tillstånd att röta upp till 30 000 ton organiskt avfall per år och kommer producera 2,7 miljoner normalkubikmeter, vilket innebär en ökning av den lokala biogasproduktionen med 400 %. Merparten kommer vara det matavfall som sorteras i hushållen och samlas upp av Gästrike återvinnare i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo samt Älvkarleby.

”Det är glädjande att det arbete som alla våra hushåll lägger ner i att källsortera nu tar oss ytterligare ett steg mot ett fossilfritt samhälle” säger Gästrike återvinnares förbundsdirektör Thomas Nylund.

Produktionen av biogas kommer motsvara drivmedel för ca 2 300 personbilar som kör 1 500 mil per år. Det motsvarar ca 3 400 000 mil per år vilket innebär en koldioxidminskning med 4 400 000 kg per år.

Forsbacka Biogas kommer att producera ca 16 000 ton biogödsel i flytande och fast form. Det kommer att certifieras för ekologisk odling och därmed ge lantbrukare i regioner ytterligare ett högkvalitativt gödningsmedel.

Under själva byggtiden kommer allt matavfall transporteras för biologisk behandling till en annan biogasanläggning. Vilken biogasanläggning det går till blir klart i juni.

VD till Gästrike Ekogas
2016-04-19

Gästrike Ekogas är i ett expansivt läge och är nu redo för nya satsningar.

En helt ny anläggning ska byggas för att tas i drift 2017 och ännu en tankstation i Gävle planeras. Detta medför behov av en egen driftorganisation på plats i Forsbacka där den nya anläggningen kommer att byggas. Framöver räknar bolaget med att ha fem egna anställda inklusive VD samt fortsatta köpa tjänster i form av stödfunktioner från Gävle Energi och Gästrike återvinnare. Din uppgift blir att bygga den organisation som krävs för att kunna ta en helt ny anläggning i drift samtidigt som ditt ansvar blir att ta ett helhetsansvar för bolagets verksamhet. Rollen är bred och innefattar förutom drift-, personal-, miljö- och budgetansvar, ansvar för kundbearbetning och marknadskontakter, verksamhetssystem samt hållbarhetsfrågor.

Vid frågor kontakta Ylva Ponsiluoma, Proffice, på tel 073-343 40 26. Läs mer och ansök via www.proffice.se senast den 6 maj 2016.

Gröna tankar för en värld som räcker längre
2016-04-15

Ekogas investerar i en så kallad LBG/LNG-backup (Liquid BiogGas/NaturalGas) för att möjliggöra lagring av en större volym gas. Detta säkerställer tillgången av bränsle till alla fordonsgasfordon i Gävle. Den 14 meter höga tanken är nu levererad och placerad strax bakom Biogasstationen på Sörby Urfjäll.

- Nu tar vi ytterligare ett steg att befästa Gävle som en biogasmarknad i Sverige”, säger Håkan Jönsson, VD Gästrike Ekogas AB.

Investeringen ingår som en del i ett större investeringsprogram som bolaget nu genomför i syfte att byta ut bensin och diesel till ett mer miljövänligt alternativ. Det är ett effektivt sätt att lagra stora volymer bränsle och i Sverige har redan många städer genomfört motsvarande investering.

Ekogas planerar även att etablera ytterligare tankstationer i Gävle samt en regional produktion av biogas på Forsbacka deponiområde.

- Idag importerar Ekogas ca 45 % av totat försäljningsvolym från Stockholm. Genom investeringen minskar vi antalet transporter avsevärt. Utsläpp av CO2 kommer att minska med över 50 ton per år” säger Verksamhetsansvarig Jonas I Stenfelt.

För vidare information kontakta:
Jonas I Stenfelt
Verksamhetsansvarig
0708 23 31 62
jonas.stenfelt@gavle.se

Mindre rötgasexplosion i underjordscistern
2016-03-24

Ingen person kom till skada när en mindre explosion inträffade i en processvattencistern under jord på kompostanläggningen i Forsbacka under tisdagen.

- Det är en exceptionell händelse och nu får en utredning visa vad det här beror på. Jag är glad att inga personer har blivit skadade. Sannolikt har metangas ansamlats i cisternen och antänts av en gnista. Cisternen kommer att inspekteras av sakkunnig expertis. Med utgångspunkt från det får vi bedöma vilka åtgärder vi ska vidta för att säkerställa driften på bästa sätt, säger Thomas Nylund förbundsdirektör på Gästrike återvinnare.

Strax efter kl 12.00 på tisdagen den 22/3 inträffade en mindre explosion i en processvattencistern under jord på komposteringsanläggningen i Forsbacka. Sannolikt handlar det om en gnistbildning från någon skadad elkabel som har antänt metangas från rötningsprocessen. Explosionen gjorde att brunnslocken lyfte från marken och ånga utvecklades på platsen. Ingen person har kommit till skada och det finns inte någon ytterligare risk för explosion.

Analys av vad som orsakade explosionen

I cisternen fanns närmare 20 kubikmeter slam. Den har nu tömts så att man kan börja analysera vad som orsakade explosionen. Beroende på omfattningen av eventuella skador på tanken och processutrustningen kommer beslut att fattas om hanteringen av det organiska avfallet. Förhoppningen är att driften ska kunna återupptas i full skala inom några dagar.


Gästrike Ekogas AB beviljas medel från Klimatklivet
2016-03-09

Naturvårdsverket har beslutat att Gästrike Ekogas AB med Söderhamn NÄRA AB som partner, ska få bidrag för att etablera två tankstationer för biogas och snabbladdning för elfordon. Tank- och laddstationer kommer att lokaliseras i Gävle och i Söderhamn.

”Vi är väldigt glada att Naturvårdsverket ser att projektet har uppvisat att vi ger störst varaktig minskning av växtgasutsläpp per investeringskrona”, säger Håkan Jönsson, VD Gästrike Ekogas AB.

Total investering är 16,6 MSEK och projektet har beviljats 6,6 MSEK i bidrag, det vill säga 40 % av den totala investeringen. Bidraget är ett välkommet och viktigt tillskott för det regionala arbetet med att fasa ut de fossila fordonsbränslena samt för att utöka infrastrukturen av tank- och laddstationer i Norrland.

”Vi tycker att det är mycket bra att Klimatklivet gör det möjligt att etablera en publik fossilfri mack i Söderhamn” säger Monica Granlund, VD, Söderhamn NÄRA.

Gästrike Ekogas och Söderhamn NÄRA ska nu träffas för att planera för genomförandet detta projekt.


2015

Besiktning av gasmacken
2015-10-07

Onsdag den 14 oktober kommer det att utföras en besiktning av Gasmacken. Under besiktningen måste anläggningen vara gasfri och därmed är vi tvungna att stänga ner anläggningen.

Mellan kl. 02.00 till 06.30 kommer vi att tömma gaslagret genom att bussar och övriga tankar sina bilar. Gasmacken kommer att ha begränsad tillgänglighet, det går att tanka så länge det finns gas kvar, men det kommer att gå långsammare än vanligt.

Mellan kl. 06.30 till 12.00 kommer Gasmacken att vara stängd p.g.a. besiktningen. Det kommer inte att gå att tanka.

Kl. 12.00 beräknas vi kunna öppna igen.


2014

"Miljontillskott ska ge mer biogas"
2014-11-28

Ett andra tankställe ska finnas tillgängligt tills nästa höst för bilar som drivs med biogas. I Forsbacka kommer två år senare en ny anläggning byggas som kommer förvandla Gävlebornas avfall till drivmedel.

Vill du veta mer? Då kan du läsa artiklen i Gefle Dagblad här: www.gd.se


Planerad driftstörning måndag 28 juli
2014-07-24

På måndagen den 28 juli kommer ett större arbete genomföras med att byta ut en av kompressorerna på gasmacken vid Sörby Urfjäll, anledningen är ett läckage. Arbetet beräknas att pågå mellan klockan 09:00 till 15:00 under måndagen.

På grund av säkerhetsskäl kommer vi att stänga macken mellan klockan 10:00 till 12:00 medan vi skiftar kompressorer. Övrig tid ska det gå bra att tanka.


Samråd om ny biogasanläggning i Forsbacka
2014-07-02

Ekogas kommer i höst att söka tillstånd enligt miljöbalken för att anlägga och driva en anläggning för torrötning av organiskt material samt för uppgradering och komprimering av gas till fordonsgas. Vi planerar att bygga anläggningen på fastigheten Forsbacka 3:81 intill komposteringsanläggningen Mullbacka.

Under sommaren samråder vi med närboende, verksamheter, organisationer och myndigheter. Samråd enligt kapitel 6 i miljöbalken sker med brevutskick, annons i lokalpress och på vår webbplats. Här kan du ladda ner samrådsunderlaget.

Välkommen på samrådsmöte!

Vi kommer att hålla ett samrådsmöte där den som vill kan komma och ställa frågor och lämna synpunkter.

Dag och tid: 13 augusti 2014 klockan 18.00
Plats: Forsbacka Wärdshus, Värdshusvägen 22, Forsbacka

Lämna dina synpunkter via brev eller e-post till Cecilia Sjöberg. Vi behöver dina synpunkter senast 2014-08-22. Du hittar kontaktuppgifter nedan. Ekogas kommer att ta tillvara inkomna synpunkter i den fortsatta planeringen av projektet och sammanställa dessa i en samrådsredogörelse som kommer att bifogas till tillståndsansökan.

Skicka in dina synpunkter

Mejla dina synpunkter till cecilia.sjoberg@sweco.se eller posta dem till

SWECO Environment AB
Att: Cecilia Sjöberg
Kungsgatan 62
753 18 Uppsala

Kontaktperson Ekogas:

Jonas Stenfelt, jonas.stenfelt@gavle.se, telefon 070-823 31 62


Planerad driftstörning onsdag 18 juni
2014-02-25

Under onsdagsnatten 18 juni 2014 mellan klockan 02:00 – 06:00 kommer vår nätleverantör mot Swedbank Babs, att genomföra ett planerat arbete. Detta innebär att det under den tidsperioden kan uppstå ett avbrott. Detta avbrott skall enligt uppgift vara i maximalt 20 minuter.

Inga bankkort kommer att fungera under avbrottet, men i övrigt kommer anläggningarna att fungera som vanligt.


Service och byte av försäljningsenhet fredag 28 februari
2014-02-25

Fredagen den 28 februari klockan 10-11 kommer gasmacken att vara stängd för service när vi byter försäljningsenhet från normalkubikmeter till kilo.

Läs mer om vad bytet innebär här nedan.


2013

Nu blir det lättare med kilogram
2013-12-16

Under början av 2014 kommer försäljningsenheten för fordonsgas att bytas från kronor per normalkubikmeter (kr/Nm3) till kronor per kilogram (kr/kg). Fordonsbranschen har gemensamt tagit beslut om att försäljningsenheten ska bytas. Anledningarna är flera, bland annat blir det lättare för konsumenterna att räkna ut drivmedelskostnaden då bilarnas bränslemätare använder sig av kilogram. En annan orsak är det blir en anpassning till övriga Europa då de flesta andra länder använder sig av kilogram.

1. Varför byter ni enhet?

Det blir lättare att räkna på drivmedelskostnader och göra jämförelser med andra drivmedel då gasbilens förbrukning och mätare utgår från kilogram (kg). Att prissätta fordonsgas i kg innebär dessutom en harmonisering med övriga Europa där en majoritet av länderna har kg som standardenhet för fordonsgas.

2. Vad innebär enhetsbytet för mig som kund – behöver jag göra något?

Du som kund behöver inte göra något, du tankar som vanligt.

3. Blir det dyrare att tanka nu?

Nej. En full tank kostar lika mycket som en full tank gjorde innan enhetsbytet. Pris per energienhet är detsamma som tidigare men eftersom 1 kg fordonsgas innehåller mer energi än 1 Nm3 så ser priset högre ut. Milkostnaden är fortfarande densamma

4. Får jag mindre gas i tanken?

Du får lika mycket gas i tanken som innan men mängden gas kommer från årsskiftet 2014 att mätas i kg istället för Nm3.

5. Hur vet jag hur många kg min tank rymmer?

I de flesta bilar står det i instruktionsboken hur många kg som bilens gastank rymmer. Hittar du inte svaret där kontaktar du din återförsäljare.

6. Vad motsvarar 1 kg fordonsgas i bensin och i diesel?

Energiinnehållet i 1 kg fordonsgas motsvarar cirka 1,5 liter bensin och cirka 1,3 liter diesel.

7. När sker övergången?

Branschen har gemensamt bestämt sig för att byta försäljningsenhet till kr/kg. Under januari – februari kommer övergången att ske. Rekommendationen är att samtliga bolag som säljer fordonsgas går över till kg innan halvårsskiftet 2014.

8. Hur kommer min faktura att se ut?

Under en övergångsperiod så kommer fakturan att redovisas i både kg och Nm3 beroende på var du har tankat.

9. Vad blir min rabatt?

För dig som har FordonsGaskortet räknas din rabatt om och kommer att motsvara dagens nivåer. Ansök om kortet här.

Källa: www.fordonsgas.se


2012

Service på gasmacken den 5 Juli
2012-06-27

Torsdag 5 juli mellan kl 10 till 13 kommer gasmacken att vara stängd pga service.

5 Juli - kl. 12.30 Servicen är nu klar och macken är öppen igen för tankning.


Service på gasmacken den 3 Maj
2012-05-03

Telia har problem med sitt datanät vilket gör att varken betalkort eller ekogaskort fungerar på gasmacken för närvarande. Det gör att det inte går att tanka just nu. Felsökning pågår av Telia.

kl. 16.30 Felet är nu åtgärdat och det går nu att tanka i macken igen.


Tekniska problem just nu
2012-02-07

På grund av tekniska problem och kyla på produktionsanläggning så kan tyvärr inte leverera biogas till våra kunder just nu. Våra tekniker jobbar på att få igång det så snart som möjligt.

11 Feb Service klar och det går att tanka som vanligt igen.


Service på gasmacken den 10 januari
2012-01-09

Gasmacken kommer att hållas stängd Tisdag 10 januari mellan kl 12 - 15 p.g.a. Underhåll.

Under vissa moment måste anläggningen göras trycklös och då kommer det inte att gå att tanka.

10 Jan 14.30 Service klar och det går att tanka som vanligt igen.


2011

Service på gasmacken den 14 november
2011-11-14

På grund av omfattande fel på Telias ADSL nät går det inte att tanka på gasmacken.

kl. 13.55 Felet är nu åtgärdat hos Telia och det går nu att tanka i macken igen.


Service på gasmacken den 9 november
2011-11-02

Pga byte av kabelskåp kommer gasmacken att vara stängd onsdag den 9 november mellan kl 17 - 19. Meddelande kommer att sättas upp på macken.


Låg och ostabil produktion just nu
2011-10-26

Just nu har vi låg och ostabil produktion av biogas på Duvbacken.

Därför har vi beställt naturgas till inatt för att säkra tillgången på fordonsgas på macken.

2011-10-28

Uppgraderingen går stabilt nu men har fortfarande lite låg produktion av biogas för att motsvara efterfrågan.

Status på gasmacken: Ett flak naturgas på stationen just nu som töms i första hand. Ett flak biogas kommer att köras upp under dagen. Under söndagen byts det tomma naturgasflaket ut mot biogas.


Driftstopp helgen 8-9 oktober
2011-10-10

Under helgen 8-9 oktober fick vi driftstopp på Biogasanläggningen vid Duvbacken.

Felsökning med personal från leverantören pågår idag (måndag). 2 flak naturgas från Knivsta levererades igår kväll till gasmacken för att säkra tillgången på fordonsgas till bussar och taxi.

2011-10-11

Problemet åtgärdat och biogasproduktionen är igång igen


Driftstopp helgen 1-2 oktober
2011-10-03

Under helgen 1-2 oktober hade vi 3 driftstopp på den nya uppgraderingsanläggningen för biogas vid Duvbacken.

Efter tredje stoppet gick inte kompressorn igång. Sedan midnatt (söndag kl 24) stod anläggningen stilla. Servicetekniker var snabbt på plats på måndagen och åtgärdardade problemet. En siren tjöt flera gånger under söndagen och vi beklagar oljudet som uppstod för de boende i närheten av anläggningen. Siren kommer att kopplas bort inom kort.

Biogas finns på tankstationen.


Snart producerar vi vår egen fordonsgas
2011-08-12

Duvbackens uppgraderingenhet "Kanuka" byggs just nu för fullt, och kommer preliminärt den 1 oktober att kunna uppgradera rå biogas till färdig fordongas. Ekogas är därmed snart i hamn med att kunna producera egen biogas från lokala resurser.


Ekogas nya uppgraderingsenhet "Kanuka" vid Duvbacken.

Exakt ett år efter invigningen av Biogasmacken på Sörby Urfjäll planeras vår produktion av fordonsgas vara igång. Duvbackens avloppsreningsverk kommer från 1 oktober att kunna uppgradera den råa metangas som nu produceras, till 97% ren metan, vilket krävs för att kunna använda gasen till att driva gasfordon. Uppgraderingen sker genom en energisnål och miljövänlig metod där koldioxid i rågasen "tvättas" bort med hjälp av vatten. Detta sker i uppgraderingsenheten synlig på bilden.

Enheten som heter "Kanuka" byggs just nu, och väger 11 ton samt sträcker sig 12 meter högt. Den kommer att kunna uppgradera ca 300 kubikmeter biogas per timme, som tillfälligt lagras i flak på en närbelägen lastningsplats. Den färdiga gasen kommer sedan att köras i tankbil till vår gasmack.


kontakt

Gästrike Ekogas AB
Stentorpsvägen 85
818 42 Forsbacka
kundservice@ekogas.se

samarbete

Ekogas är ett bolag som ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi.

Länk till Gäsrike återvinnare Länk till Gävle Energi

Copyright © 2012 - Gävle Energi AB